Menu Close

Lotto Jutaan Euro

lotto

Lotto berjuta-juta Euro dikembangkan oleh Francaise des Jeux di Perancis dan Loterias y Apuestas des Estad di Sepanyol dan Camelot di UK dan dilancarkan pada hari Sabtu 7 Februari 2004. Cabutan sulung diadakan pada hari Jumaat 13 Februari 2004 di Paris. Inggeris, Perancis dan Sepanyol pada mulanya turut serta, tetapi loteri dari Austria, Belgia, Republik Ireland, Luxembourg, Portugal dan Switzerland kemudian mendaftar untuk undian pada 8 Oktober 2004.

Lotom Euromillions, atau Euro loto seperti yang sering diketahui, mengumpulkan taruhan semua sembilan negara  DOWNLOAD APK 918KISS2 2021 Eropah yang mengambil bahagian untuk menyampaikan hadiah lotto Euro yang besar. Dengan jumlah negara yang bergabung dengan bangunan EU, ini jelas akan membawa kepada negara-negara baru yang mengambil bahagian dalam jutaan Euro. Peningkatan jumlah orang yang bermain lotre Euro akan menyebabkan pertumbuhan berterusan hadiah lotere Euromillions yang sudah besar.

Hadiah dilancarkan setiap minggu sehingga dimenangkan sehingga menghasilkan beberapa kemenangan yang besar. Pada 3 februari 2006, setelah bergulir sebanyak 11 kali, jackpot lotre Euro bernilai £ 125,194,303 dikumpulkan oleh tiga pemegang tiket (dua di Perancis dan satu di Portugal), menjadikannya hadiah lotto terbesar di Eropah.

Cara bermain

Setiap peserta memilih 5 nombor utama iaitu nombor 1 hingga 50 dan 2 nombor bintang bertuah yang boleh menjadi nombor 1 hingga 9. Semasa undian, 5 nombor bintang utama dan 2 nombor bertuah kemudian dipilih secara rawak dari dua mesin cabutan mengandungi bola bernombor. Peranti yang mengandungi 50 bola dikenali sebagai Stresa dan satu yang mengandungi sembilan bola bintang bertuah diberi nama Paquerette.

Pecahan hadiah berjuta-juta euro

Kemungkinan untuk memenangi hadiah teratas Euro adalah 1 dari 76 juta tetapi peluang untuk memenangi sebarang hadiah adalah 1 dari 24. 16 peratus dari jumlah hadiah diberikan kepada “Booster Fund” yang dapat digunakan untuk menambah pot hadiah. Nombor untuk anggaran hadiah hanyalah petunjuk dan jumlah sebenar berubah mengikut jumlah dana hadiah dan jumlah pemenang untuk setiap hadiah. Sekiranya jackpot tidak dimenangi, ia akan dilanjutkan sehingga minggu berikutnya. Walau bagaimanapun, jika hadiah tidak dimenangi pada minggu kedua belas berturut-turut (iaitu sebelas penggulingan), maka hadiah jackpot “digulung ke bawah” dengan menyebarkannya di antara pemenang di peringkat seterusnya dan bukannya meneruskannya lagi.

Pengecualian dari peraturan ini akan berlaku pada 3 Februari 2006, yang, jika jackpot tidak dikumpulkan, hadiah akan digulirkan selama minggu ketiga belas.

Peraturan baru dibawa pada 4 Januari 2007 dan menjadi undang-undang pada 9 Februari 2007 mengehadkan jumlah cabutan berturut-turut kepada sebelas, dengan jackpot turun ke tahap hadiah yang lebih rendah dalam cabutan kesebelas jika hadiah tidak dimenangkan. Peraturan baru juga memperkenalkan “Cabutan Acara” juga disebut sebagai “Superdraws”, di mana akan ada jaminan jumlah minimum yang tersedia untuk membayar hadiah dalam Kategori Hadiah 5 dan 2 Pertandingan Lucky Stars; jika Cabutan Acara tidak dimenangkan, ia akan dilancarkan. Cabutan Acara pertama diadakan pada 9 Februari 2007 dengan harga 100 juta Euro (£ 66 juta, 165 juta sfr) untuk meraikan ulang tahun ketiga Euromillions.

Berjuta-juta euro kemenangan

Pada 9 Februari 2007, seorang lelaki Belgia mengumpulkan hadiah lotto berjuta-juta Euro bernilai 100 juta Euro ($ 132 juta atau £ 67.9 juta) dengan tiket yang dibeli di sebuah kedai surat khabar di Tienen. Ini adalah kemenangan lotto terbesar di Belgium dan kemenangan individu kedua terbesar dalam sejarah euromillions.

Menjelang 17 November 2006, setelah berulang kali sebanyak 11 kali, hadiah loteri Eropah mencecah 183 juta Euro ($ 241 juta atau £ 124 juta pound). Tidak ada tiket yang sesuai dengan semua nombor pemenang untuk undian ke-12, jadi jackpot dibahagi di antara 20 tiket yang sepadan dengan 5 nombor dan 1 nombor bintang bertuah. Setiap tiket itu bernilai 9.6 juta Euro ($ 12.6 juta). Itulah 5% dari jackpot ditambah hadiah pertandingan 5 +1 biasa. 7 dari 20 tiket dibeli di United Kingdom, 4 di Perancis, 3 masing-masing di Portugal dan Sepanyol, 2 di Republik Ireland, dan 1 di Belgium.

Pada 31 Mac 2006, setelah bergulir sebanyak 6 kali, hadiah lotto Eropah sebanyak 75,753,123 Euro ($ 100,175,909) dimenangi oleh seorang lelaki Belgium, kemenangan kedua terbesar di Belgium, dan hadiah ketiga terbesar dimenangi oleh seorang individu.

Pada 3 Februari 2006, setelah berulang kali sebanyak 11 kali, hadiah lotto Euromillions bernilai 180 juta Euro ($ 238 juta) dikumpulkan oleh tiga pemegang tiket, dua di Perancis dan satu di Portugal. Ketiga-tiga pemenang masing-masing memenangi 60 juta Euro ($ 79 juta).

Pada 31 Julai 2005, setelah berguling sebanyak 9 kali, hadiah lotto Eropah bernilai 115 juta Euro ($ 152 juta) dimenangi dengan tiket yang dibeli di Garryowen, Limerick, Ireland. Pemegang tiket bertuah adalah Dolores McNamara, ibu kepada enam orang; dia masih merupakan pemenang tunggal terbesar dalam sejarah Euromillions. Dia menuntut hadiah pada 4 Ogos di ibu pejabat loto Nasional Ireland di Dublin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *