Menu Close

Adakah Poker Dalam Talian Sah di Amerika Syarikat?

Talian

Poker dalam talian adalah salah satu hiburan kegemaran Amerika tetapi dengan perkembangan terkini banyak orang Amerika masih tertanya-tanya sama ada bermain poker dalam talian sebenarnya sah atau tidak. Saya bukan peguam dan tidak mempunyai latar belakang undang-undang tetapi saya telah melakukan banyak kajian mengenai topik ini dan membuat kesimpulan saya sendiri.

Pada tahun 2006, Amerika Syarikat meluluskan Akta Penguatkuasaan Perjudian Internet yang Kiss918 Tidak Sah atau UIGEA. RUU tersebut dilampirkan pada Akta Pelabuhan Aman dan disahkan secara berlebihan. Ini adalah kerja dua Senator AS yang ingin menamatkan perjudian dalam talian di Amerika Syarikat.

UIGEA telah menjadi undang-undang kontroversial sejak ia diluluskan. Ringkasnya undang-undang menjadikan Bank dan institusi kewangan lain tidak sah untuk mengetahui proses pembayaran untuk tujuan perjudian dari penduduk Amerika Syarikat. Akta ini tidak termasuk sukan loteri dan fantasi serta permainan kemahiran. Pada mulanya difikirkan bahawa poker dalam talian tidak akan dipengaruhi oleh rang undang-undang kerana banyak poker yang dilihat sebagai permainan kemahiran. Sayangnya, seperti yang diketahui oleh kebanyakan pemain poker, Jabatan Kehakiman menganggap perjudian poker dan menguatkuasakan undang-undang dengan dakwaan pemilik beberapa laman web poker dalam talian terbesar yang masih menerima orang Amerika. Laman web poker seperti Full Tilt, Poker Stars, Absolute Poker dan Ultimate Bet adalah yang pertama jatuh. Bilik poker dalam talian yang seterusnya juga akan didakwa dan yang lain memutuskan untuk meninggalkan pasaran AS.

Dengan semua itu, adakah UIGEA benar-benar menjadikan bermain poker dalam talian haram? Jawapan ringkas dan pendek adalah tidak. Undang-undang ini hanya berlaku untuk institusi perbankan dan ruang poker dalam talian. Tidak ada yang dinyatakan dalam undang-undang yang menyatakan bahawa mana-mana individu yang bermain poker dalam talian melanggar undang-undang. Juga tidak menyatakan bahawa membuat deposit dan pengeluaran dari laman web poker adalah haram. Tanggungjawab ada di bank dan laman poker untuk mematuhi undang-undang.

Jadi bagaimana beberapa laman web poker masih menerima pemain USA? Banyak laman web poker berpendapat bahawa kerana mereka dilesenkan dan dikawal selia di negara-negara di luar Amerika Syarikat dan mereka tidak perlu mematuhi UIGEA. Atas sebab ini mereka terus menerima pemain poker USA yang ada dan baru. Ini adalah bidang undang-undang yang sangat “kelabu” tetapi mudah-mudahan dalam masa terdekat kita akan melihat peraturan penuh mengenai poker dalam talian di Amerika Syarikat. Beberapa negeri telah meluluskan bil yang membolehkan poker dalam talian berada di sempadan negeri mereka. Dengan kemajuan seperti itu, kami berharap dapat melihat poker diatur di peringkat nasional tidak lama lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *